Børn og overvægt

Forekomsten af overvægt både blandt børn, unge og voksne er steget de sidste årtier og overvægt er i dag blevet så udbredt, at mange familier har svært ved at vurdere hvornår børn og voksne vejer for meget.

Fakta om overvægt blandt børn og unge i Danmark

Ifølge Sundhedsstyrelsen:

  • Er hvert femte barn overvægtigt og bevæger sig for lidt.
  • Kun to ud af tre børn lever op til Sundhedsstyrelsens anbefaling om at være fysisk aktiv i mindst 60 minutter om dagen.
  • Otte ud af ti børn spiser for meget fedt, for meget sukker og for lidt frugt og grønt i forhold til Fødevarestyrelsens kostanbefalinger.

Overvægt hos børn og unge er forbundet med større risiko for at udvikle type 2-diabetes i puberteten og få hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk og ledskader senere i livet. Overvægt kan give problemer med fejlstilling i hofte- og knæled, som kræver operation samt besvær i forbindelse med leg, sportsudøvelse og det, at binde sit eget snørebånd. 70% af dem, der er overvægtige som unge, bliver det også som voksne.

Psykiske konsekvenser af overvægt hos børn og unge er blandt andet drilleri og mobning samt isolering og manglende social tilpasning med efterfølgende trøstespisning og tilbagetrækning fra deltagelse i fysiske aktiviteter. Overvægt medfører ofte opfattelse af, at man selv er skyld i sin overvægt samt et lavere selvværd.

“Svært overvægtige børn og unge angives at have samme livskvalitet som kræftsyge børn…”

Mit barn vejer (måske) for meget

Børn skal ikke på en streng slankekur, da de stadig udvikler sig og vokser. Mange børn, der er blevet lidt overvægtige, kan med en sund omlægning af kosten og ved at dyrke mere motion vokse sig fra overvægten.

Det er vigtigt at hele familien støtter op om de sunde vaner og deltager aktivt i omlægningen af kost og motion. Start med små ændringer i hverdagen og sæt motion på menuen!